În curând se fac 4 ani de zile de când lucrez. Poate nu am cea mai mare experienţă în acest domeniu, dar am câteva sfaturi pentru voi, sfaturi pe care le-am primit la rândul meu sau le-am învăţat singurică de-a lungul timpului.

Haideţi să o luăm cu începutul. Sunt anumite persoane care ştiu de mici ce carieră vor să urmeze, sunt persoane care îşi dau seama muuult mai târziu. Cariera pe care vreţi să o urmaţi trebuie neapărat să fie într-un domeniu care să vă atragă.  Cred că acesta este cel mai bun sfat pe care pot să vi-l dau.

Ca şi majoritatea dintre voi.. am un program normal de birou, 8 ore pe zi, nimic deosebit. De multe ori în schimb mă culc târziu pentru că mă macină o problemă pe care am întâmpinat-o la serviciu. Sau am descoperit ceva nou şi mă fură peisajul pe Google căutând şi mai multe informaţii.  Şi nu, nu are legătură cu vreun şef rău, am avut norocul să nimeresc într-o companie în care angajaţii nu sunt stresaţi de către un individ care stă şi le urmăreşte fiecare acţiune.

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.
Confucius

Chestia asta de mai sus este un status de acum o săptămână sau două de pe Facebook-ul meu, status postat la 2 noaptea, când m-am pus în final în pat, fericită că am reuşit să termin ce îmi propusesem. Acum nu vă sugerez să lucraţi non stop pentru că aşa e bine – şi eu am momente când nici nu vreau să aud de programare. Dar îmi place foarte mult cariera aleasă şi îmi place să ştiu că sunt la curent cu ce mişcă în domeniul în care lucrez.

V-aţi ales cariera, aţi făcut o facultate, două, poate şi un master.. şi acum ce urmează? Trebuie să vă angajaţi. Pentru majoritatea joburilor aveţi nevoie de un CV.  Am citit câteva CV-uri când am selectat studenţi pentru clubul de Android din cadrul facultăţii pe care am terminat-o.

Sfaturi?

În primul rând.. citiţi-l de multe multe ori, asiguraţi-vă că nu s-a strecurat nicio greşeală gramaticală, de ortografie etc. Nu îl încărcaţi cu informaţii inutile (dacă oscilaţi între mai multe joburi diferite complet – mai bine faceţi-vă câte un CV pentru fiecare dintre el, punând în valoare în fiecare caz ce este mai important şi relevant pentru acel job.)

Un CV trebuie actualizat mai mereu – nimănui nu o să ii pese că ai participat în clasa a 3 a la concursul Cangurul dacă tu acum ai 25 de ani.

Adăugând prea multe informaţii despre voi riscaţi ca cel care vă citeşte CV-ul să rateze esenţialul. Părerea mea e că un CV nu ar trebui să aibă mai mult de două pagini (al meu are în acest moment 1 pagină).

Nu minţiţi în CV. Poate că o mică minciună vă va face rost de un interviu, dar acolo ce faceţi?

În vremurile astea există sute de posibilităţi prin care vă puteţi găsi de lucru: târguri de joburi, platforme de joburi, chiar şi site-uri de socializare job-oriented. NEAPĂRAT creaţi-vă cont de LinkedIn. Acolo umblă recruiteri şi sunt mereu în căutare de oameni. În funcţie de datele completate de voi pe platformă veţi primi sugestii de posturi deschise.

Ok.. am făcut CV-ul, l-am trimis la companii.. acum am interviul..ce fac?

Capul sus, este posibil să vă aştepte o probă practică, să vadă că sunteţi pricepuţi. Desigur vor urma şi întrebări mai de resurse umane. Scoateţi-vă calităţile în evidenţă. Un mic sfat: în loc să spuneţi câte ar face compania respectivă pentru voi şi cariera voastră, mai bine aţi spune ce puteţi face voi pentru compania respectivă. Sunt sigură că veţi impresiona mai mult. 🙂

Mai multe detalii „tehnice” a pomenit şi Ana-Maria în clipul ei, de la care mi-a venit practic ideea acestui articol.

O să urmeze şi întrebarea standard: „ce aşteptări salariale ai?”. Nu vă ruşinaţi şi în niciun caz nu îi lăsaţi pe ei să decidă în locul vostru. Interesaţi-vă cam ce salarii au alţii pe posturi similare şi apreciaţi-vă valoarea.

Gata, am jobul, acum ce fac să îl păstrez?

De 3 ani şi jumătate lucrez în aceeaşi companie. Nu am plecat şi nici nu m-au dat afară. Pentru a păstra un job lucrurile sunt destul de simple: lucraţi, faceţi-vă treaba bine, nu depăşiţi termenele. Desigur, înţelegeţi-vă cu colegii de birou, este foarte importantă şi această latură. Dacă sunteţi nesuferiţi mai devreme sau mai târziu această informaţie va ajunge şi la cei cu funcţii înalte şi nu va fi bine pentru voi.

A..şi nu pierdeţi vremea pe Facebook sau pe telefon.

Poate după ceva timp o să vă doriţi  o creştere de salariu. Cea mai bună metodă de abordare a acestei situaţii este în cadrul evaluării (la noi acestea sunt anuale). Orice firmă care se respectă face evaluări angajaţilor. Dacă feedback-ul şefilor voştri este unul pozitiv puteţi cere cu încredere o mărire. Atenţie! Nimănui nu o să ii pese că aveţi rate la bancă sau că cineva apropiat a rămas fără bani şi voi îl ajutaţi şi de asta aveţi nevoie de bani în plus. Puţin câte puţin,asiguraţi-vă că fără voi nu s-ar mai descurca atât de bine şi totul va fi în regulă dacă cereţi o mărire.

Sper că v-a plăcut articolul şi că l-aţi găsit util. Dacă aveţi întrebări îmi puteţi lăsa în comentarii şi eu voi răspunde cu cel mai mare drag.

PS. Câteva sfaturi utile veţi găsi şi în cartea #GIRLBOSS, scrisă de Sophia Amoruso, pe care o găsiţi pe elefant şi la emag.

Pe data viitoare!

hug

♥♥♥

Facebook: https://www.facebook.com/crisplusina

Instagram: http://instagram.com/crisplusina

Email: [email protected]

2 thoughts on “Despre carieră, angajare, job şi altele”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *