Mi-era dor de un articol tech, căci până la urmă acesta este unul dintre domeniile mele preferate.
Am mai menționat și în trecut, găsiți această informație și pe pagina în care mă prezint, în viața de zi cu zi sunt programatoare. Dezvolt pentru clienții companiei la care lucrez aplicații mobile. Foarte rar am fost întrebată de prieteni dacă îi pot ajuta cu dezvoltarea unei aplicații. Majoritatea vor să îi ajut cu diverse probleme legate de telefon sau de calculatorul lor. Și de cele mai multe ori discuțiile merg în direcția antiviruși-devirusare, dar și reinstalarea sistemului de operare.
Recent am primit, pe adresa pe care o foloseam în perioada studenției (pe care nu o mai folosesc acum, dar mi-am redirecționat mailurile pe o altă adresă), un email în care eram amenințată că se va “împrăștia” în întreg internetul un film cu mine în ipostaze indecente. Asta pentru că “individul” care mi-a trimis emailul se lăuda că are acces complet la calculatorul meu, la webcamul meu, la mailul meu, practic la tot. Îmi spunea că am 48 de ore (el știa exact când citeam eu mailul) să îi trimit niște bitcoini (în valoare de aproximativ 1500 de dolari) că altfel o încurcam. Individul mi-a spus să nu mă îngrijorez, dacă nu stiu eu care e treaba cu bitcoinii ăstia, găsesc pe net tutoriale destule. Ce om de treabă. Eu știam că e o tentativă de phishing, dar sunt sigură că multe persoane au căzut în capcană.
Dacă sunteți nesiguri de un email pe care îl primiți…
- …verificați adresa de pe care este trimis emailul: aceasta poate fi o adresă ciudată. Mulți nu se obosesc să forțeze sistemul să trimită emailuri de pe adrese reale, asta pentru că, făcând asta, riscă să ajungă în Spam/Junk.
- …nu descărcați atașamentele
- …nu dați click pe link-urile din mail. Sper că este clar că dacă ați dat totuși click, nu completați cu date personale nimic, nicăieri
- …căutați pe google textul din email, este posibil să îl mai fi primit și alte persoane. De exemplu, mailul primit de mine se găseste, la o scurtă căutare rapidă în engleză, română, germană, spaniolă, franceză.
Un alt sfat pe care îl dau mereu este legat de parole. Pentru conturile super importante folosiți mereu parole diferite, cât mai complexe! Fiți inventivi, folosiți-vă de parole ușor de ținut minte de voi, fară vreo însemnătate, sau folosiți un sistem de gestionare a parolelor, cum ar fi Last Pass.
Acum că lucrez 99% din timp de acasă, nu prea am mai folosit calculatorul personal. Dar am grijă să separ lucrurile personale, de cele de la birou. Mi-am creat în Google, la secțiunea People (dreapta sus, în toolbar), 2 persoane: una este pentru activitatea de la birou și una pentru activitatea personală. Pe cea de la birou sunt conectată doar pe platformele pe care le folosesc la job, pe cea personală pe Facebook, Youtube, Pinterest, mail etc. Vă sfătuiesc și pe voi să procedați la fel.
Feriți-vă să instalați programe de pe site-uri ciudate. Feriți-vă să dați click pe toate reclamele atrăgătoare de pe marginile site-urilor pe care le accesați.
Încercați să citiți, măcar pe diagonală, termenii și condițiile site-urilor pe care vă faceți conturi, să stiți ce se întamplă cu datele voastre. În aplicațiile mobile pe care le folosiți, nu acceptați permisiuni de care în mod normal aplicațiile respective nu ar avea nevoie. Exemplu: o aplicație de editat poze ar trebui să aibă acces la cameră si fișiere, dar nu ar trebui să aibă acces la contactele din agendă.
Știu că e neplăcut, dar încercați să activați, dacă permit bineînțeles, autentificarea în doi pași, mai ales pe site-urile importante pe care le folosiți. Un pas în plus poate salva un cont de al vostru cu date personale. Foooarte multe fete cu mulți followeri pe Instagram au pierdut acces la contul lor. Iar pentru unele contul pe această platformă reprezintă un job.
Și uneori, cu toate măsurile de precauție pe care le luăm, tot nu e suficient. În ajutorul nostru vin antivirusurile și ar fi păcat să nu folosim produse românești, nu?
Vorbesc aici de Bitdefender, care, pe langă multitudinea de suite de securitate plătite, are si o variantă de antivirus gratuit: Bitdefender Free Edition. Pe site găsiți comparații între versiunea free și cele plătite.
Dacă vreți să investiți totuși într-un antivirus, tata folosește de câțiva ani buni Bitdefender Total Security, disponibil pentru toate platformele: Windows, macOS, iOS și Android. Acum au și prețuri bune, văd ceva reduceri pe site.
Ce sfaturi credeți că mi-au scăpat?