În aprilie am fost într-un circuit de 10 zile în Egipt, circuit făcut cu agenţia Paralela 45 şi despre care am decis să povestesc aici, poate vă va fi de folos.

Câteva detalii:

Perioada: 25 aprilie – 6 mai.

Ne-a convenit această perioadă foarte mult pentru că astfel am prins şi Paştele şi 1 mai.. şi din cele 12 zile în total (2 pierdute pe drum), am fost nevoiţi să ne luăm concediu doar 4 zile.

Obiectivele alese pentru vizitare de această agenţie au cuprins aproape întregul Egipt. Noi nu simţim că trebuie să revenim prea curând în Egipt pentru că am acoperit tot ce ne doream să vedem plus multe alte lucruri suplimentare.

Ce conţinea oferta:
  • transport cu avionul
  • 9 nopţi de cazare ( 2 nopţi în Cairo, 1 cu mic dejun, 1 demipensiune, 1 noapte cu trenul cu demipensiune, 2 nopţi cu pensiune completă pe vas de croazieră, 3 nopţi all inclusive în Hurghada)
  • transport local cu autocarul cu aer condiţionat
  • ghid local
  • intrările la obiectivele turistice menţionate în program
  • însoţitor de grup român
  • taxe diverse

..totul la 1170 euro / persoană.

Suplimentar am mai plătit 25$ taxa de viză (care se achită şi se obţine în Egipt), asigurare medicală şi storno (80 lei / persoană), bacşisuri (se practică la greu, aşteaptă tips oricine), băuturi şi excursii opţionale.

Însoţitorul nostru de grup a fost doamna Anca Drugan, o doamna foarte simpatică, amabilă, mereu dispusă să ne ajute, să ne explice.

Ghidul local în Egipt a fost ales foarte bine, Hany Shahat a făcut o treabă impecabilă în a ne prezenta obiectivele turistice.

Cum a fost programul

Am mai fost în alte circuite, cu alte agenţii şi programul a fost extrem de aglomerat. Au fost câteva zile în care ne-am trezit mai devreme, dar în rest nimic nu a fost făcut pe fugă, am avut timp suficient de vizitat obiectivele turistice.

Au fost câteva excursii opţionale, în care puteai alege să mergi sau să te relaxezi la hotel/pe vapor.

Am trecut prin Cairo unde am vizitat Piramidele (în cea mai mare se poate intra opţional), Sfinxul, Muzeul de Egiptologie, Muzeul de Parfumuri Orientale şi Institutul Papirusului.  Se poate vizita opţional şi Moscheea de alabastru şi cartierul Coptic.

Una din nopţi am petrecut-o pe tren la cuşetă în drum spre Aswan unde am putut vizita opţional barajul. Spre seară am fost la grădina botanică şi am fost şi într-un sat de nubieni, unde am putut face poze cu baby crocodili, am savurat un ceai de hibiscus şi ne-am bucurat de apus. În drum spre Luxor am vizitat şi câteva temple (Kom Ombo, Philae, Edfu). În Luxor am vizitat templul Luxor, templul Karnak, templul reginei Hatshepsut, templul lui Amenhotep şi bineînţeles Valea Regilor, unde am intrat în 3 morminte, absolut impresionante!

Ultimele 3 zile au fost de relaxare, în Hurghada, la all inclusive, unde noi am ales să facem Scuba Diving într-una din zile şi am ales excursia opţională cu jeep-urile în deşert.

Excursiile opţionale: merită sau nu banii?
  • La spectacolul de lumini şi sunete de la Piramide nu am fost pentru că ne uitasem înainte pe Youtube şi nu ne-a atras (45 euro / persoană)
  • Citadela cu Moscheea de alabastru a lui Mohammed Ali si cartier Coptic merită, am învăţat un pic despre religia lor (45 euro / persoană)
  • Marele baraj de la Aswan a meritat, este cel mai mare din Egipt, alimentând 12 turbine de energie electrică (55 euro / persoană)
  • Abu Simbel: nu era pe listă, ni s-a propus atunci, merită, este spectaculos în adevăratul sens al cuvântului (95 euro / persoană)
  • Croazieră pe Marea Roşie: nu am fost, nu ne-a atras, nici pe noi, nici pe cei din autocar (45 euro / persoană)
  • Jeep safari în deşert: a fost frumos, dar nu a meritat banii, am fost într-un sat de beduini, ne-am plimbat câteva minute cu o cămilă, cu măgăruşul şi calul. Speram să fie mai palpitant prin deşert pe dunele de nisip cu Jeep-ul, dar în afară de un hop, două, nu s-a întâmplat nimic. La final am servit masa şi am avut un spectacol de belly dancing, nişte băieţi s-au jucat cu focul şi nu a lipsit nici clasicul dans tradiţional Tanoura. ( 55 euro / persoană)
  • Scufundare cu submarinul: la fel, ne-am uitat înainte pe Google ce implică şi am preferat să alegem să mergem la Scuba Diving. Neapărat să faceţi scufundări sau măcar să mergeţi la snorkeling, este superb sub apă. Scufundarea cu submarinul ar fi fost 70 euro / persoană, iar scufundarea a fost 45 euro / persoană.
Plusuri:
  • Am avut în permanenţă pe cine să întrebăm curiozităţi
  • Am cunoscut oameni noi
  • Experienţa cu dormitul în tren la cuşetă a fost foarte interesantă, pentru mine a fost ceva nou, acum sunt curioasa cum este la noi în ţară
  • Toate hotelurile au fost alese cu grijă, credeţi-mă că am mai fost în excursii cu agenţii şi am stat în nişte aşa zise „hoteluri”
  • Mulţumiri pentru adăugarea în program a vizitei la Abu Simbel
Sfaturi:
  • Să aveţi la voi şi dolari şi lire egiptene. Pe stradă o să vă fie mai uşor să plătiţi în dolari. În momentul în care scriu acest articol  1 dolar = 17 lire egiptene, 1 euro = 19 lire egiptene. Noi am avut doar lire egiptene şi euro şi ne-am cam fraierit pentru că multe lucruri erau la 1 dolar şi surpriză, nu îţi dă rest la 20 de lire :))
  • Feriţi-vă de bazare dacă nu vă place să negociaţi. În Egipt se negociază peste tot, este absolut îngrozitor să nu vezi preţuri pe nicăieri. Singurul loc unde am văzut preţuri a fost în Muzeul de Egiptologie.
  • Să aveţi în permanenţă la voi apă, pălărie şi protecţie solară. Noi am fost în luna aprilie şi am prins 40 de grade
  • Merită vizitat Abu Simbel. Este departe, de aceea costă destul de mult excursia până acolo, dar ce vedeţi nu cred că mai vedeţi în altă parte. Pe mine m-a impresionat mai mult decât piramidele.

abu simbel

  • Negociaţi orice cu localnicii. Mâncare, apă, suveniruri. La sânge. Dacă nu vă convine, mergeţi mai departe. Dacă preţul dat de voi este unul bun vor veni după voi şi vor accepta oferta.
  • Ca şi amintire de acolo vă recomand un cartuş, sub formă de pandativ.  Se poate face cu numele vostru. Prietenilor voştri le puteţi lua semne de carte din papirus, mie personal magneţii mi s-au părut cei mai urâţi. Să vă luaţi şi ceai de hibiscus, este super bun! Eu mi-am luat şi o pisică egipteană din granit.
  • Dacă vă ştiţi cu probleme la stomac, luaţi cu voi şi ceva medicamente. Mâncarea lor conţine curry (muuuult curry) şi s-ar putea să nu vă împacaţi bine. De asemenea, dacă alegeţi vreo plimbare pe mare, luaţi-vă şi pastile în acest sens. Mie nu mi-a fost foarte bine cu vaporaşul până la locul de scufundări.
  • Nu mâncaţi pe oriunde. Aveţi grijă, căutaţi review-uri şi întrebaţi-vă ghidul. Puteţi să vă îmbolnăviţi foarte uşor.
  • Preţurile sunt mici. Apa este în jur de 2$ (3 litri). Noi am avut aproape toate mesele incluse, de mâncat am mâncat pe undeva cu 15$ amândoi (2 meniuri cu un fel de shaorma cu cartofi şi un suc), iar la Mc Donald’s am  cheltuit 36 de lei (româneşti) pe 2 meniuri mari.
  • Cardul bancar Revolut (despre care v-am povestit şi eu aici) a mers folosit, dar locurile cu POS sunt puţine.
  • Dacă alegeţi să vizitaţi Egiptul, luaţi-vă un circuit, nu cazare 7 nopţi în Hurghada. Nu vă veţi bucura de ţară. Într-adevăr, se pot lua excursii din Hurghada, dar gândiţi-vă cât timp pierdeţi pe drum ( Hurghada – Cairo înseamnă 6 ore de mers cu autocarul).

În concluzie, recomand Paralela 45 şi vă recomand din suflet şi Egiptul.

Sper că v-a fost de folos acest articol. 🙂

hug

2 thoughts on “În Egipt cu Paralela 45 + tips & tricks”

  1. Suna foarte misto experienta :D. De ceva timp m-am hotarat si eu sa-mi fac pasaport, sa-mi largesc putin aria de cautat vacante prin afara :)).

    Sunt curioasa cat ati cheltuit in mare, in afara de turul propriu-zis si excursiile extra. Pe mancare, suveniruri si bacsis-urile de care ai mentionat.

    1. Neaparat sa iti faci pasaport, chiar si pentru Europa. In anumite tari vei trece mai repede de vama asa.
      Mancare nu prea am luat, am luat in special multa apa. Bacsisurile le-am platit la inceput pentru toata excursia si au fost parca 35 euro/persoana.
      Magnetii sunt undeva la 2-3 euro bucata. Pe pandativul cartus am dat 20 euro. Asa in mare..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *