În luna mai am plecat 3 săptămâni în Bali. Vreau că acest articol să vă ajute în cazul în care urmează să plecați și voi în aceeași locație, sau este pe lista voastră de vacanțe următoare.
Nu voi spune prețuri, pentru că din ce am văzut lucrurile se schimbă de la lună la lună, pentru că vin tot mai mulți turiști și se profită. Dar vreau să menționez câteva lucruri care mi se par utile de știut și câteva sfaturi pe care vi le dau în urma experienței mele pe această insulă și în împrejurimile ei.
- Viza: viza se ia din aeroport. Alături de completarea unui formular (care se completează online și primiți un QR code), toată „distracția” în aeroport a durat aproximativ o oră. Coada nu a fost uriașă. Viza se poate solicita și online, iar formularul se poate completa și înainte de ajungerea în țară, aici, https://ecd.beacukai.go.id/. Nu știu sincer să vă spun dacă economisiți timp dacă solicitați viza online. Viza se poate achita în rupii, dolari, euro, lire etc. E bine să aveți fix suma solicitată în moneda aleasă, restul îl veți primi în rupii, la un curs valutar trist.
- În luna mai este destul de cald, încercați să aveți mereu apă la voi. De asta recomand să luați la voi un ghiozdan micuț, în care să încapă apa. Nu ceva foarte mare, pentru că umiditatea este uriașă acolo și nu vreți să deveniți una cu ghiozdanul.
- Recomand să experimentați cazări aproape de stilul Airbnb, dar și hoteluri mai fancy. Bali are de toate pentru toate gusturile și toate bugetele. În Ubud am stat la o cazare destul de mediocră, dar proprietarul ne-a ajutat să „gustăm” un pic din viața din Bali și ne-a povestit cât de mult sunt ei conectați cu divinitatea și cum e viața lor în general.
- Luați-vă scutere daca aveți posibilitatea. Sunt ieftine și vă duc rapid în locurile de vizitat. Traficul poate părea terifiant la prima vedere, dar vă obișnuiți rapid. Nu vă întreabă nimeni daca aveți permis. Recomand să vă luați câteva măști la voi, în trafic veți respira un aer poluat.
- Dacă vă este teamă să luați scutere întrebați la cazare despre posibilitatea de a avea un șofer. Noi am avut un șofer super, cu care am tot colaborat în Bali.
- Înarmați-vă cu răbdare la punctele de interes turistic. Cozile sunt mari, oamenii sunt foarte dornici de ședințe foto la orice cascadă, poartă. Și se stă. Întrebați la cazare pentru recomandări de ore de vizitat la ce vă interesează în zonă.
- Aveți grijă pe unde mâncați, alegeți locuri unde sunt turiști, unde au frigidere. Să vă uitați cu atenție daca restaurantele au taxele incluse în preț sau sunt separat. Taxele sunt diferite de la restaurant la restaurant, undeva între 5% și 22%.
- Dacă totuși se întâmplă să ajungeți la doctor, să știți că știu engleză și sunt foarte amabili. Sunt foarte multe clinici pe acolo, uitați-vă la review-uri pe Google Maps înainte și ar trebui să fie ok. Nu uitați să vă luați asigurare de călătorie, se pot deconta cheltuielile medicale cu ajutorul ei.
- Schimbați bani, cardul Revolut nu merge peste tot. Ni s-a spus să fim atenți la casele de schimb valutar să aibă PT în față la denumire, acelea sunt cele sigure.
- Nu am avut nevoie de pașaport pe nicăieri, bani am schimbat și cu buletinul de România. Cred că este o idee bună să îl țineți într-un loc sigur la cazare.
- Vizitați și împrejurimile Bali. Noi am fost pe Gili Trawangan, unde apa este incredibilă, se pot face scufundări și snorkeling. Zona este plină de broaște țestoase adorabile. Acolo este și viață de noapte.
- Negociați peste tot unde nu sunt puse prețurile. Ei se așteaptă la asta și exagerează prețurile.
- De vizitat neapărat: cel puțin o cascadă, o plantație de orez, poarta Raiului, muzeul Bali din Denpasar, cel puțin un templu.
- De făcut: snorkeling, Escape Room în Denpasar (cred că cea mai faină experiență cu un escape room de până acum), mers cu scuterul măcar o dată.
Voi aveți alte curiozități?