În weekendul ce tocmai a trecut, am fost într-o drumeție. Pentru că pe internet am găsit informații destul de vechi, am zis că nu ar strica o actualizare pentru 2023.
Am ales să plecăm din București sâmbătă dimineața, planul fiind să înnoptăm la Cabana Piatra Mare cu corturile și să ne întoarcem în Brașov duminică.
Am mers cu trenul de la 6:40 către Brașov, care ne-a lăsat numai bine să prindem autobuzul de la 9:30 spre Dâmbu Morii, de unde începea traseul. Drumul cu autobuzul de la gară până la Dâmbu Morii a fost de aproximativ 30 de minute. Planurile nu s-au potrivit neapărat perfect, am avut câțiva întârziați și am pornit pe traseul propriu-zis în jurul orei 11.
Am ajuns la baza Canionului 7 Scări pe la ora 12:30, unde am fost întâmpinați de o coadă destul de mare. Pentru a parcurge canionul, biletele sunt 10 lei pentru copii/studenți și 20 lei pentru adulți. Am stat la coadă aproximativ 40 de minute. După parcurgerea canionului, ne-am luat o pauză de vreo 30 de minute pentru prânz și odihnă. Traseul este puțin dificil, dar nu înfricoșător de dificil. Natura și tot ce o înconjoară merită efortul. Am ajuns la Cabana Piatra Mare la aproximativ ora 16.
Câteva detalii despre Cabana Piatra Mare:
- Nu oferă cazare. Dacă planificați să înnoptați, luați-vă corturile. Întrebați când ajungeți unde puteți să campați. Oamenii de la cabană sunt foarte de treabă.
- Nu au o gamă variată de produse alimentare. Atașez mai jos lista cu prețurile din 2023 și opțiunile de mâncare/băutură. Au deschis la geam până în ora 20. Recomand vinul fiert și salamul de biscuiți. Ciorba este de un singur fel, noi am prins într-o zi ciorbă de cartofi cu tarhon și în alta ciorbă de fasole.
- Măgărușii din zonă sunt prietenoși. Dar sunt măgari. Se lasă mângâiați, dar sunt și foarte hoți, mănâncă orice găsesc și vin și fură și de pe masă.
- În apropiere sunt două izvoare de unde puteți lua apă.
- Toaleta „amenajată” este în pădure.
Am pus corturile și ne-am pregătit să admirăm cerul, pentru noaptea cu cele mai vizibile Perseide. Am avut noroc de un cer foarte puțin înnorat și am putut să strigăm „wow” la fiecare câteva minute. Ne-a vizitat o vulpe, de aceea vă recomand să lăsați mâncarea rămasă peste noapte la cabană, să nu vă treziți mai mulți în cort. Urși am înțeles că nu ar fi, dar nu cred că vreți să aflați în felul acesta. Am văzut și primul meu licurici!
Vă recomand să vă echipați serios pentru noapte, dacă planificați să mergeți tot în luna august cu cortul. Noaptea au fost 7 grade și toate hainele din ghiozdan nu mi-au fost suficiente să îndur frigul. Noroc cu sacul de dormit.
Dimineața ne-am trezit, am mâncat din mâncarea rămasă, am băut câte o cafea, am strâns corturile și am plecat spre Vârful Piatra Mare. Traseul este ușor, iar priveliștea din vârf este superbă. Brașovul se vede spectaculos. Noi am făcut dus-întors într-o oră și jumătate. Ne-am întors la Cabana Piatra Mare, ne-am făcut refill la apă și am coborât spre Dâmbu Morii, de data aceasta pe Drumul Familiar, estimat să ne ia 2 ore și jumătate. Noi am plecat destul de târziu de la cabană, pe la 13:30, astfel fiindu-ne imposibil să mai prindem autobuzul de la 15:45, care ne ducea la o oră decentă pentru a prinde trenul de la 17:45. Cu tot cu pauze, am făcut 2 ore și jumătate, deci probabil puteți coborî și mai rapid de atât, dacă nu vă opriți. Coborârea pe Drumul Familiar nu este deloc dificilă, recomand traseul acesta și pentru urcare, erau oameni care urcau cu bicicletele pe acolo.
Per total, recomand această variantă de drumeție, peisajele sunt superbe!
Las mai jos câteva poze:
Weekendul ce tocmai a trecut a fost plin de aventura si ne-a oferit toate lucrurile de care aveam nevoie pentru o drumetie reusita. Descrierea ta detaliata a traseului tau, precum si a locului de cazare ne ofera tuturor posibilitatea de a ne planifica calatoria in acest paradis al naturii. Sper sa avem parte in curand si de alte astfel de narative despre drumetii care sa ne ajute sa ne facem planuri frumoase.